Het opstellen van een cv: zo maak je de beste indruk! | Djops Blog

Het opstellen van een cv: zo maak je de beste indruk!

Jouw cv is belangrijk voor het achterlaten van een goede eerste indruk. Het fungeert namelijk als jouw visitekaartje bij bedrijven waar je solliciteert. Heel belangrijk dus! Daarom helpen we jou met het opstellen van een sterk cv.

Zorg voor een goede structuur van je cv

Een cv moet goed te lezen en overzichtelijk zijn. Houd daarom een duidelijke structuur aan en zorg voor voldoende ruimte tussen de verschillende onderdelen. Op je cv kun je de volgende onderdelen opnemen:

  • Persoonlijke gegevens: vermeld hier je adres, geboortedatum en andere contactgegevens;
  • Profielfoto: een profielfoto is optioneel, maar kan jouw cv persoonlijker maken en je onderscheiden van andere kandidaten;
  • Persoonlijk profiel: schrijf hier een kort stukje over jezelf;
  • Werkervaring: geef hier een opsomming van jouw werkervaring, beginnend met jouw meest recente werkervaring;
  • Opleidingen: hier komen je diploma’s en certificaten te staan;
  • Competenties en vaardigheden: vertel hier waar jij goed in bent en wat jou onderscheidt van anderen;
  • Talen: zet hier neer welke talen je spreekt en hoe goed je deze beheerst;
  • Referenties: dit onderdeel is optioneel en kun je gebruiken voor het achterlaten van ‘reviews’ over jou. Hier kun je klasgenoten, (oud)-collega’s en (oud)-werkgevers voor vragen.

Cv-generator

Wil je er zeker van zijn dat je alle belangrijke onderdelen op je cv hebt en dat het er professioneel uitziet? Maak dan gebruik van onze cv-generator. Hiermee kun je gratis je cv samenstellen, hiervoor vul je zelf alle noodzakelijke onderdelen in. Het is een snelle en gemakkelijke manier om een goed cv te maken.

Pas je cv aan

Er zijn twee redenen om je cv aan te passen:

  1. Een verouderd cv: wanneer er veranderingen zijn sinds de laatste keer dat jij jouw cv hebt aangevuld is het belangrijk om deze te updaten. Pas jouw cv aan als er verandering zijn in jouw adres, telefoonnummer of werkervaring.
  2. Nieuwe sollicitatie: pas je cv aan voor elke nieuwe sollicitatie, zodat deze aansluit bij de functie waarop je solliciteert.
 

Maak je cv uniek

Probeer je cv te laten opvallen. Dit hoeft niet altijd bijzonder te zijn en kan al heel eenvoudig. Vermeld bijvoorbeeld door jou behaalde certificaten, (bijzondere) talen die je spreekt of gedane vrijwilligerswerk te beschrijven.

Referenties op een cv

Referenties zijn bedoeld voor de toekomstige werkgever. De potentiële werkgever kan op deze manier contact opnemen met jouw oude werkgevers, managers, (oud)-collega’s of klasgenoten. Zorg er wel voor dat je toestemming hebt om hun contactgegevens te vermelden.

Soms is het beter om referenties weg te laten. Het voordeel hiervan is dat het ruimte scheelt. Werkgevers kunnen altijd om referenties vragen als deze niet op je cv staan.

Controleer jouw cv

Een cv met spelfouten of grammaticale fouten kan een slechte indruk achterlaten. Laat je cv altijd door iemand anders lezen of gebruik een spellingscontrole voordat je hem verstuurt.

Houd daarnaast jouw cv zo kort mogelijk. Als stelregel kun je aanhouden dat twee pagina’s het maximale aantal is. Focus op de meest relevante informatie en gebruik korte, duidelijke zinnen.

Aan de slag met je eigen cv

Nu ben je klaar om je eigen cv te maken! Vergeet niet onze cv-generator te gebruiken voor een professionele lay-out. Met jouw unieke cv maak je straks zeker indruk en wie weet word je snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor jouw nieuwe Djop!

Veel succes met het creëren van jouw cv. Heb je nog tips nodig voor het sollicitatiegesprek? Lees dan onze blog ‘6 tips voor het sollicitatiegesprek van jouw droomdjop!’.