6 Tips voor het sollicitatiegesprek van jouw droomdjop! | Djops Blog

6 Tips voor het sollicitatiegesprek van jouw droomdjop!

Een sollicitatiegesprek kan niet alleen een spannende, maar ook uitdagende ervaring zijn. Maar maak je geen zorgen! Wij delen graag onze tips, zodat jij straks perfect bent voorbereid voor jouw volgende sollicitatiegesprek. Want; een goede voorbereiding is het halve werk om een goeie indruk achter te laten!

Tip 1. Leer het bedrijf kennen

Voordat je het sollicitatiegesprek hebt, is het handig om het bedrijf een beetje te leren kennen. Kijk eens op de website of social media-accounts van het bedrijf en lees over hun missie, visie en producten of diensten. Wanneer je deze kennis tijdens het sollicitatiegesprek kunt laten terugkomen, laat je zien dat je geïnteresseerd en betrokken bent.

Tip 2. Geef je CV een update

Jouw CV is belangrijk tijdens het sollicitatieproces, het is eigenlijk de eerste kennismaking dat een bedrijf met jou heeft. Jouw CV geeft werkgevers snel informatie over jou, zoals je persoonlijke gegevens, werkervaring en opleiding. Zorg er dus altijd voor dat jouw CV up-to-date is voordat je deze meestuurt bij jouw sollicitatie.

Heb je nog geen CV? En vind je het lastig deze te maken? Maak dan gebruik van onze CV generator, zo heb je in een handomdraai een strak CV met alle belangrijke informatie!

Tip 3. Denk na over jouw verhaal

Bedenk van tevoren wat jij bij het gesprek wilt vertellen aan het bedrijf. Er zijn een aantal vragen die tijdens (bijna) elk sollicitatiegesprek gevraagd worden. Door deze vragen voor te bereiden, zit jij straks op je gemak tijdens het gesprek.

We hebben een aantal veel gestelde vragen bij sollicitatiegesprekken voor je op een rijtje gezet. Lees ze eens door en bedenk voor jezelf korte reacties. Extra tip: je reactie kun je af en toe extra versterken door een voorbeeld vanuit jouw persoonlijke situatie te benoemen.  

Veel gestelde sollicitatievragen:

  • Kun je iets over jezelf vertellen?
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Waarom past deze functie bij jou?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
  • Hoe ga je om met uitdagingen op de werkplek?
  • Wat motiveert jou in je werk?
  • Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden?
  • Wat maakt voor jou een dag succesvol?
  • Wat zijn je verwachtingen betreft het salaris?
  • Kun je een voorbeeld geven van een project waar je trots op bent?

Tip 4. Stel zelf ook vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek kan een werkgever jou leren kennen, maar andersom kan dit natuurlijk ook! Daarom is de volgende tip: verzin van tevoren zelf een aantal die je tijdens het gesprek kunt stellen. Dit geeft niet alleen aan dat je ook nieuwsgierig bent, maar het helpt je ook om te bepalen of de functie/het bedrijf goed bij jou past.

Tip 5. Welke kleding doe je aan bij een sollicitatie?

Met een verzorgde uitstraling laat je zien dat je de sollicitatie serieus neemt. Het is belangrijk dat je kleding draagt die past bij de sfeer van het bedrijf. Vind je het lastig om dit in te schatten? Zorg er in ieder geval voor dat jouw kleren netjes gestreken zijn. Daarnaast is wat formeler gekleed zijn altijd beter dan te informeel.

Verder is het belangrijk dat je je comfortabel voelt in wat je draagt. Zo laat je een goede eerste indruk achter én is de kans groter dat er een vervolg op het gesprek komt!

Tip 6. Oefenen!

Onze laatste tip: lekker gaan oefenen! Door vaak te oefenen ben je beter voorbereid en kom je voor minder verrassingen te staan. Vraag bijvoorbeeld een vriend, partner of familielid om eens een rollenspel te doen.

Zo raak je vertrouwd met het voeren van het gesprek en kun ook feedback vragen van jouw gesprekpartner. Dan moet het helemaal goedkomen met jouw sollicitatiegesprek!

Opvolging na een sollicitatiegesprek

Zo, het sollicitatiegesprek is achter de rug! Vaak wordt aan het einde van een sollicitatiegesprek al benoemd wat het vervolg van de procedure is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er nog andere kandidaten uitgenodigd zijn voor een gesprek of er wordt aangegeven dat het bedrijf na een bepaald aantal dagen bij je terugkomt.

Als er tijdens het sollicitatiegesprek niks over het vervolg wordt gezegd kan het zijn dat het bedrijf je later een bericht stuurt. Je kunt ook zelf een bedankbericht sturen. Het is belangrijk om het hier beleefd in te houden.

In jouw bedankmail kan je aangegeven dat je het een waardevol gesprek vond en blij bent dat je was uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ook kun je hier nog kort in samenvatten waarom je goed bij de functie en het bedrijf past. Het is handig om dan af te sluiten met een vraag over de verwachte tijdlijn van het sollicitatieproces.

Jij bent klaar voor jouw sollicitatiegesprek!

We hopen dat deze blog jou op weg helpt bij jouw volgende sollicitatiegesprek. Ga ervoor en laat jezelf stralen tijdens dat sollicitatiegesprek!

Benieuwd naar de vacatures die bij ons open staan? Neem zeker een kijkje op onze vacaturepagina. Of weet je nog niet helemaal wat je wilt gaan doen? Schrijf je in en we kijken samen naar jouw wensen!